20. jun
PÅ TRAMMEN: Eva Nordenskiöld, Arne Moren, og Finn Tøraasen fikk et trivelig stevnemøte på trammen på den aller første hytta som ble bygd i Fageråsen. FOTO: MARIT BEATHE ANDERSEN
 
50 år siden Järker bygde hytte
Det var en kar fra Stockholm som bygde den første hytta i Fageråsen, men Finn Tøraasen var snekker på Jäker-hytta i 1965.

0
Publisert: 24.jun.2015 14:28
Oppdatert: 24.jun.2015 15:38

Fageråsen: I dag betaler folk gladelig over millionen for ei hyttetomt, men da skieventyret begynte for 50 år var prisen 5.000 kroner for tomta. Den gangen koster det rundt 50.000 kroner å bygge seg hytta.

T-området er det første om rådet som ble regulert for hytter i Fageråsen og det var på T47 at Finn og faren Olav Tøraasen ble innleid som snekkere. Hytta var et demontert bakstehus fra Kramfors der Inga Märta Åsén kom fra, mens Järker var fra Stockholm. Far og sønn Tøraasen satte opp igjen hytta og fikk lagt på tak. Finn var også med på å innrede hytta og den hadde blant annet er diger bakstebord som også hadde blitt med på flyttelasset.

Arne Moren var med en periode. Stor og sterk som har var, ble det hans jobb å legge tak.

Hytta er på rundt 65 kvadratmeter og er fortsatt i bruk av familien Åsén. Järker er borte, men Inga- Märta lever fortsatt.

Ble tilbudt fem tomter

Finn Tøraasen er nevøen til Bitte Søgaard som var gift med Kjell Søgaard. Det var Kjell og broren Juul som dro i gang det som har blitt et alpin- og hytteeventyr av internasjonal standard.

– Jeg turte fader itte, sier Finn Tøraasen. Han har nok i det stille forbannet seg sjøl for at han ikke slo til den gangen Kjell Søgaard tilbød han fem hyttetomter oppi T-området.

– Du vet jeg måtte ha lånt rundt 50.000 og 60.000 kroner og det tok jeg ingen sjanser på, sier Finn. Det tok forresten gange lang tid før tryslinga fikk opp øynene. Det var svenskene som dominerte.

– Ja, du kunne ha vært en Stordalen i dag du, sier Eva Nordenskiöld. Hun er stebarn etter Juul Søgaard som giftet seg med moren hennes. Hun kom til Trysil og Fageråsen første gang i 1954 da hun var åtte år. Hun har vært tett på utviklingen av Trysilfjellet og er ikke bare jublende over all overdådigheten hun ser.

Familietrekket

Hun kom fra Stockholm og da hun midt på 60-tallet stilte opp med slalåmsko og høye slalåmsko i ekte lær med 12 spenner, vakte det oppsikt. Slalåmski var sjeldent hos tryslinga. De fleste brukte langrennsski og hadde ryggsekk, og det var et svare strev å buksere disse alpinistene da de skulle opp familietrekket.

Familietrekket ble innviet 2. juledag 1965 og en av heisvaktene var nettopp Finn Tøraasen. Han hadde mange gjøremål hos familien Søgaard. Trekket lå rett nedenfor hytta han snekret på i «svenskåsen» som området ble kalt. «Svenskåsen» var regulert for 77 tomter. Ti år etter var rundt 50 hytter bygd, men etter 1975 begynte turismen å skyte fart.

Arne Moren husker ikke hva timelønna var men han husker at da han fikk jobb på kommunesaga i 1967 var timelønna 7, 10 kroner.

 
SNEKKER: Finn Tøraasen og faren Olav var med å sette opp Järker-hytta i 1965.FOTO: MARIT BEATHE ANDERSEN
HYTTE: Eva Nordenskiöld, Arne Moren og Finn Tøraasen ved hytta.
Telefon: 02318 // Tips oss: Skjema »
Sjefredaktør:Monika Søberg »
Journalist:Arne Lund »
Lokalavisa arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Lokalavisa har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Lokalavisa bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no